Dupa operatie


Ca dupa orice fel de operatie, in special a aparatului locomotor, este necesara o perioada mai scurta sau mai lunga de recuperare. Aceasta este uneori tratata superficial si minimalizata in momentul luarii deciziei privind interventia chirurgicala. Cu alte cuvinte, pacientul nu intotdeauna este informat corect asupra atat a riscurilor privind pregatirea, interventia, momentul imediat dupa operatie si perioada mai tarzie dupa operatie, precum si reactia acestuia la recuperarea sa intrucat nimeni nu poate preciza exact cat dureaza aceasta recuperare. Foarte multi pacienti, probabil nici n-au auzit ce-i aia o pseudo-artroza si o necroza care pot aparea fie dupa un accident, fie dupa o interventie medicala, asta in cel mai fericit caz daca excludem cazul de deces. Pseudo-artroza este incapacitatea organismului din cauze necunoscute de a reface o structura osoasa: fractura, etc. Necroza este de fapt un tesut mort aparut in urma incapacitatii de a se hrani si reface a zonei respective, chiar si dupa o operatie aparent banala (de exemplu o rana mai profunda, un sechestru osos la capul femural, etc.). Trebuie foarte bine cantarit ce se obtine si in viata pe termen lung. Daca luam aspectul imediat si preferam o operatie care sa ne aduca un aspect fizic mai placut, putem opta pentru o operatie cum ar fi o scolioza, dar cred ca nimeni nu ar opta pentru acest lucru daca ar sti ce se intampla cu ei pe termen lung (peste 10 ani). Personal nu am intalnit persoana care sa nu regrete ca s-a operat dandu-si acordul pentru aceasta optiune (aici excludem cazul celor care trebuie operati in urma unor accidente de coloana, malformatii congenitale ce impiedica dezvoltarea fireasca in perioada de crestere a unui copil precum si diferite boli ce nu dau rezistenta si forta necesara sistemului osos de a sustine intregul corp). Aceste persoane operate constata mai tarziu dizabilitati, limitari functionale care nu mai pot fi in veci recapatate (de altfel orice interventie chirurgicala intr-o articulatie lasa sechele functionale). Ce este insa si mai grav, si asta se observa tot pe termen lung, iar uneori si dupa cateva luni, apar probleme organice (sistem digestiv, cardiac, pulmonar, renal, genital, etc.). Aceste lucruri nu le afirm eu pentru prima oara, ci au fost mentionate cu zeci de ani in urma de diferiti medici de renume din Europa si de la noi, dar se pare ca acum, nu stiu cauza dar nu se mai acorda atentie asupra acestui aspect ce ar trebui prezentat pacientului pentru a lua decizii in cunostinta de cauza intrucat in majoritatea lucrarilor se precizeaza ca pot aparea tulburari organice dupa interventie chirurgicala, ca si cum ar fi vorba despre o tulburare a unei ape ce o putem pune intr-o cana de sticla si sa o consumam dupa ce s-a decantat, pe cand o tulburare organica nu duce in timp la o "tulburare" si mai mare cu repercursiuni imprevizibile.
Revenind la hernia de disc, una din cauzele principale este o coloana vertebrala defectuoasa (aici includem si scolioza) lucru mentionat de Hipocrat in urma cu peste 2000 ani, iar rezultatele recente unor studii in SUA precizeaza ca exista hernii de disc care pot aparea la un R.M.N. si totusi se evita interventia chirurgicala. Ce trebuie stiut de oricine este ca nu orice durere la nivelul coloanei vertebrale poate fi combatuta printr-o interventie chirurgicala la nivelul coloanei vertebrale. Ca exemplu, mentionez cazul unei doamne de cca. 36 ani pe care am avut-o pacienta in urma cu peste 10 ani si care a fost operata in trei ani de 6 ori si pe care am reusit s-o echilibrez (sa ramana eventual cu unele dureri suportabile) dupa cca. 10 sedinte. As vrea sa fiu bine inteles ca eu nu doresc sa las sa se inteleaga ca interventia chirurgicala nu este de natura sa faca bine, mai ales cand pacientul are incredere in medic, si dealtfel, am cunoscut si persoane care recunosteau ca se simt bine dupa operatie. In momentul in care un medic recomanda interventia ca singura solutie vehiculand idei de genul: "vei paraliza daca nu faci acest lucru", pot afirma ca si in situatia unor semne neurologice asupra unui membru inferior, respectiv incepe sa-si tarasca un membru ca pe o coasa, dureri in talpa, calcai, deget, furnicaturi pe picior de sus pana jos sau partial, majoritatea celor care au apelat la acest gen de tratament nu au ajuns la bisturiu. Personal nu pot numara 5 persoane care au ajuns la operatie in 13 ani intrucat eu ma ghidez dupa deviza nu continui decat daca este mai bine si acest lucru se poate observa si dupa prima sedinta, dar in general continui 5-6 sedinte, dupa care sigur putem lua o decizie daca continuam sau nu tratamentul. Am mentionat aceste lucruri deoarece sunt multi pacienti care considera ca deja operati, nu se mai poate face nimic pentru ei si urmatoarea interventie chirurgicala nu mai poate fi evitata.
Oamenii suferinzi trebuie sa inteleaga ca pot exista si alte cai de evitare a unei interventii chirurgicale, insa fie nu sunt cunoscute, nu exista timp disponibil pentru a le descoperi si nici resurse materiale pentru a dispune de ele sau insasi sistemul de sanatate nu exista dezvoltata baza materiala privind recuperarea (exemplu: recuperarea sub apa, mijloc de recuperare superdezvoltat in Germania si alte tari nordice). Cum nu mergem la un croitor sa ne facem coafura, la un cizmar sa ne reparam dintii, trebuie sa avem grija unde mergem si ce dorim sa obtinem.

Astept parerea celor operati si care au constatat ca au ajuns la niste rezultate la care nu se asteptau dupa o perioada mai lunga de timp sau de ce nu, uneori dupa chiar o luna doua de la interventia chirurgicala si bineinteles regreta gestul facut. Acest act medical (operatia) cred ca ar trebui apelat la el dupa ce ati incercat orice alta metoda de recuperare mai veche sau mai noua intrucat toti cei care au incercat sa evite operatia si au crezut ca mai exista aceasta sansa, in general nu s-au inselat si asta in proportie de peste 99%